Bij slotklachten of bij falen van een conservatieve behandeling kan een operatie noodzakelijk zijn voor een meniscusletsel.
Dit gebeurt via een arthroscopie (kijkoperatie. Een kijkoperatie is een operatie, door 2 kleine gaatjes aan de voorzijde van de knie, waar een camera naar binnen wordt gebracht. De operatie vindt plaats in dagbehandeling.
De meniscus kan op 2 manieren worden behandeld, afhankelijk van het type scheur, de leeftijd en de mate van doorbloeding van de meniscus.
1.partiële meniscectomie: hierbij wordt het slechte stuk van de meniscus, waar het letsel zit verwijderd. Er wordt hierbij geprobeerd om zoveel mogelijk intacte meniscus te laten staan. Deze behandeling wordt gedaan als er weinig kans is op genezing, omdat de doorbloeding van de meniscus onvoldoende is.
2. meniscushechting: hierbij wordt een meniscusscheur gerepareerd door het hechten van het letsel. Deze behandeling kan alleen gedaan worden bij voldoende doorbloeding van de meniscus ter plaatse van het letsel, waardoor er ook genezing kan plaatsvinden.
De behandeling moet op maat zijn en de voors- en tegens van elk type behandeling zal per persoonlijke geval besproken worden door de orthopedisch chirurg.
Revalidatie en herstel
Het herstel is afhankelijk van het type meniscusletsel en bijkomende aandoeningen van de knie zoals artrose/kraakbeenletsel en bandenletsel.
Een paar algemene richtlijnen: na een partiële meniscectomie mag het been op geleide van de klachten worden belast, vaak met behulp van 2 krukken. Fietsen is goed voor het herstel. Verder is het van belang om ontstekingsreacties te behandelen met ontstekingsremmers, ijs ter koeling van de knie en het hoog houden van het been, waarbij het onderbeen hoger moet liggen dan het bovenbeen. Werkhervatting lukt in de regel na 2-4 weken, afhankelijk van de belasting.
Sport mag worden hervat na 6 weken.
Na een meniscushechting mag er 3 maanden niet diep worden geknield en worden ook krukken aangeraden voor de eerste 6 weken om de knie deze tijd minder te belasten. Sport is niet verstandig totdat de knie volledig is hersteld. De tijdige herkenning en behandeling van aanvullende knieletsels zijn bepalend voor een goed herstel. Deze bijkomende letsels kunnen de revalidatieduur beïnvloeden. Fietsen is een goede activiteit die altijd wel kan en de revalidatie gunstig beïnvloedt.