Heupartrose is een aandoening waarbij de kraakbeenlaag in de heupkom en op de heupkop aangetast zijn, zodat beide botstructuren over elkaar schrapen. De gewrichtsoppervlakken worden ruw en oneffen. Het gewrichtskapsel, dat rondom het gewricht zit, wordt dikker en stugger, waardoor de heup nog stijver wordt. De heupspieren functioneren niet meer normaal en worden korter. De kracht en de omvang van deze spieren neemt af. Dit alles gaat gepaard gaat met pijn, stijfheid en instabiliteitsgevoel bij bewegen en belasten van de heup. Heupartrose kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende vorm is ‘ouderdomsartrose’ of primaire artrose waarbij het veelvuldig bewegen leidt tot slijtage van het gewricht. Secundaire artrose is artrose die ontstaat als gevolge van een voorgaande aandoening. Breuken of andere traumata, heupdysplasie, reumatische aandoeningen, avasculaire necrose, femoro-acetabulair impingement en dergelijke kunnen ook aanleiding geven tot (versnelde) slijtage of artrose van het heupgewricht.

Symptomen

De twee voornaamste klachten van artrose zijn:

  • Pijn: de belangrijkste klacht van artrose is de pijn. De pijn wordt meestal gevoeld in de lies, maar kan ook uitstralen in het bovenbeen tot in de knie. In de beginfase is er enkel pijn bij het opstaan na een periode van rust. Dit noemt men startpijn. Na een paar stappen verdwijnt de pijn. Bij toename van de artrose is er constante pijn. Nachtelijke pijn is dan ook een veel voorkomende klacht. Door de toenemende pijn begint de patiënt te manken en heeft hij een kruk of stok nodig.
  • Stijfheid: aanvankelijk wordt deze vooral na de nachtrust gevoeld, de zogenaamde ochtendstijfheid. Deze stijfheid neemt geleidelijk aan toe, waardoor patiënten problemen krijgen met het aantrekken van kousen en schoenen.

Diagnose

Behandeling algemeen

Onderzoeken

No items found.

Behandelingen

No items found.

Video

PDF bestanden
No items found.