De voorste kruisband is een belangrijke stabiliserende band in de knie. Een afscheuring van de voorste kruisband komt meestal voor bij sport (voetbal, zaalsport, ski). Andere oorzaken zijn verkeersongevallen of een ongelukkig draaibeweging van de knie in het dagelijks leven. Vrouwen scheuren vaker de voorste kruisband dan mannen en het kan op alle leeftijden voorkomen. Een goede diagnose inclusief overige letsels van de knie is belangrijk voor het later herstel.

De associatie Orthopedie Sint-Truiden heeft veel ervaring op het gebied van kruisbandchirurgie en behandeld patiënten volgens de recentst bewezen inzichten.

Symptomen

Tijdens een acuut moment, waarbij de knie een draaibeweging maakt en doorzakt, wordt er meestal een knap gevoeld. Vaak is de knie in de eerste uren gezwollen en pijnlijk. Bijkomende letsels van de knie kunnen zijn: kraakbeenletsel, fractuur, meniscusscheur, zijband scheur. Deze bijkomende letsels kunnen het klachtenbeeld veranderen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door middel van gerichte vragen omtrent het trauma en gericht lichamelijk onderzoek uitgevoerd door de orthopedist. Een röntgenfoto wordt gemaakt om een botbreuk uit te sluiten. Meestal wordt er ook een MRI-scan of een arthroscopie (kijkoperatie) uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Het is heel belangrijk om letsels van andere delen van de knie (meniscus, zijbanden, kraakbeen) te herkennen voor een optimale behandeling.

Behandeling

De mate van instabiliteit van de knie, bijkomende letsels en wensen voor activiteiten zijn bepalend voor het soort behandeling. Als de speling op de knie beperkt is, kan een periode van intensieve kine, eventueel aangevuld met een kniebrace, een uitstekend resultaat geven. Als de speling van de knie ernstig is, u een draaisport wilt doen (zoals voetbal, skiën, zaalsporten) en u een blijvend instabiel gevoel heeft van de knie ondanks kine, is het verstandig om de voorste kruisband te opereren.

Behandeling algemeen

Onderzoeken

No items found.

Behandelingen

Voorste kruisband operatie
+

De voorste kruisband kan niet worden gerepareerd. Bij een voorste kruisbandreconstructie (=operatie) worden 1 of 2 pezen van uw eigen hamstringspieren gebruikt om een nieuwe voorste kruisband in de knie te maken. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat deze pezen weer aangroeien in het bovenbeen nadat ze zijn verwijderd. De kracht in de hamstringspieren is hersteld na 6 maanden. Via boorkanalen in het scheen- en dijbeen worden de pezen als dubbele streng op de juiste plaats in de knie geplaatst. Dit gebeurt via een arthroscopie.

De pezen worden vastgezet in het boven- en onderbeen en na de operatie wordt een verband om de knie aangelegd. U mag na de operatie de knie volledig buigen en strekken en lopen met 2 krukken.

Bij een forse draai instabiliteit (pivot) wordt er bijkomend ook een extra band aan de buitenzijde van de knie bevestigd. Deze zogenaamde monoloop gaat extreme draaiing van de knie tegen.

Revalidatie en herstel

Na ontslag uit het ziekenhuis is het verstandig om het been de eerste 2 weken enkele malen per dag hoog te leggen. Er kan een bloeduitstorting ontstaan door het verwijderen van de hamstringpezen uit het bovenbeen. De wondgenezing duurt 2 weken. In die periode wordt gemobiliseerd op 2 krukken. Er kan direct worden gestart met kinesitherapie. De revalidatie bij de kine vindt 3-5x per week plaats in de eerste paar maanden. De eindsituatie na operatie is bekend na 1 jaar. Fietsen kan in de regel na 3-4 weken. Draaisport (voetbal, skiën, zaalsport) is pas verstandig na 9 maanden.  

Revalidatieschema na kruisbandherstel (LINK)

De associatie Orthopedie Sint Truiden heeft veel ervaring op het gebied van kruisbandchirurgie en behandeld patiënten volgens de recentst bewezen inzichten.

Arthroscopie van de knie
+

Veel knieklachten zoals meniscusletsel, lokaal kraakbeenletsel of kruisbandletsel kunnen goed behandeld worden met een arthroscopie van de knie. Ook blijvende ontstekingsreactie van de knie (zwelling, warmte en pijn) kunnen redenen zijn om een arthroscopie uit te voeren.

De associatie orthopedie in Sint Trudo ziekenhuis heeft uitgebreide ervaring met de arthroscopie van de knie.

Diagnostiek

De diagnose wordt gesteld door middel van gerichte vragen en een onderzoek van de knie. Een röntgenfoto wordt gemaakt om losse botstukken of de mate van knieslijtage te beoordelen. Meniscus en kruisbanden zijn niet zichtbaar op een röntgenfoto. Vaak wordt een MRI-scan gemaakt als de diagnose niet helemaal duidelijk is middels het onderzoek en de foto. Het is belangrijk om letsels van andere delen van de knie te herkennen (zijbanden, kruisbanden) voor een optimale behandeling van het knieprobleem.

Behandeling

Voor de operatie is het belangrijk dat de knie zo goed mogelijk buigt en strekt. Soms is de hulp van een kinesitherapeut hiervoor noodzakelijk. De beste indicatie voor een artroscopie is een slotgevoel veroorzaakt door een gescheurde meniscus of een los stuk bot in de knie. Tijdens de operatie kan de meniscus in sommige gevallen worden gerepareerd, in andere gevallen moet het slechte stuk worden verwijderd. Losse botstukken kunnen ook via een artroscopie worden verwijderd uit de knie. Tijdens de kijkoperatie kunnen de mate van kraakbeenschade en bijkomende letsels worden beoordeeld. Ook een kruisband reconstructie wordt grotendeels via een arthroscopie worden uitgevoerd.

Arthroscopie: de operatie

De operatie vindt plaats onder regionale (ruggenprik) of algehele verdoving (narcose). Voordeel van de ruggenprik is dat de patiënt eventueel mee kan kijken in de knie via een extra monitor. Er worden enkele kleine sneetjes gemaakt om de camera/kijkbuisje, watertoevoer en instrumenten (tasthaakje, miniatuurschaartjes, stofzuigertje) in de knie te brengen. Er wordt ruimte in de knie gemaakt door water in de knie te laten lopen. Vervolgens kan de orthopedisch chirurg de operatie verrichten die nodig is. Na afloop wordt er een verband om de knie aangebracht. Na een kort verblijf op de recovery (uitslaapkamer) wordt de patiënt teruggebracht naar de dagbehandeling afdeling. Op de afdeling komt iemand langs om nog uitleg te geven over uw operatie evenals adviezen voor thuis. Als de verdoving helemaal is uitgewerkt mag de patiënt naar huis.

Complicaties

De kans op complicaties bij een arthroscopie is kleiner dan 1%. Complicaties kunnen zijn: bloeduitstorting, trombosebeen, infectie of restklachten van de knie.

Contact met het ziekenhuis

In de volgende gevallen dient u contact op te nemen met het ziekenhuis en de orthopedisch chirurg van wacht:

• Als de hele knie dik of rood wordt en meer pijn gaat doen

• Als u niet meer op het been kunt staan, terwijl dit tevoren goed mogelijk was

• Bij het ontstaan van koorts (>38.5º Celcius)

• Uw kuit dik, warm, rood en pijnlijk is (dat kan wijzen op een trombosebeen)

Video